Egyik kedves kommentelő vágyát teljesítjük most, ahogy Tibi bácsi tette annó!
Az említett eseményről elhelyezek ide egy videót, hogy mindenképpen jól szórakozzatok.

Nos, ezek után válaszolok Gali-Máté barátunk kérdéseire!

A véleményem Brazília dinamikus gazdasági fejlődéséről:

Jól tudjuk, hogy az ország gazdasági potenciálja jelentős. A 90-es években indult meg a pozitív folyamat, ami hatalmas növekedést eredményezett. Azonban jó tudni, hogy a nemzeti "jövedelem" (mellőzöm a közgazdasági szakszavakat, hogy mindenki - még lz is - megérthesse!) körülbelül fele a külföldiek kezén van. Az elmúlt években a világon átsöprő pénzügyi válság természetesen a latin-amerikai régiót sem kímélte. Brazília azonban nem tért le a gazdasági növekedési pályáról, csak csökkent annak mértéke. Ennek egyik oka, hogy hamarosan világbajnokságot és olimpiát is fognak rendezni. Ha mi rendeznénk világbajnokságot és olimpiát, akkor a mi gazdaságunk is növekedne, akaratunkon kívül is (na jó, ebben nem vagyok biztos).
Az elnök gyors és határozott lépéseket tett a válság kirobbanásakor. Legnagyobb problémájuk az volt, hogy a fizetőeszközük (a real) nagyon komoly ütemben értékelődött le.
Valószínűleg a következő években is folyamatos lesz a növekedés, hiszen hiába vannak aggályok a vébé és az olimpia megrendezése körül, ezek olyan beruházásokat és infrastrukturális fejlesztéseket hoznak magukkal, amik megalapozzák az ország hosszútávú növekedését is.
Ugyanakkor nem szabad elfeledkezni arról sem, hogy az egyes társadalmi csoportok helyzete nagyon szélsőséges. A gazdasági hatalom nagyon kevesek kezében van. Nincs úgymond polgárság. Vannak a gazdagok és vannak az eszméletlenül szegények. A wikipédia szerint a földek 80%-a a lakosság 5%-ának kezében van, a minimálbér pedig 100$. Tehát amikor majd nézzük a csodás brazil stadionokban a csodás focit és a csodás miegymást, akkor jusson eszünkbe, hogy a kis Eusebio éhbérért rakta a téglát, az öregedő Socrates pedig 150 dolláros bérért forgatta a darut!

Érdekességként az Equilor Befektetési Zrt. elemzése:

Melyek a brazil olimpia várható – gazdasági és nem gazdasági – pozitív és negatív hatásai az eddigi információk alapján?
+ Az olimpiai előkészületek 1 százalékkal növelik az ország GDP-jét a következő években
+ Az olimpiához köthetően 51,1 milliárd dollárnyi befektetés valósulhat meg 2027-ig
+ 2016-ig éves szinten 12 ezer új állás létesülhet
+ Jelentős mértékben fog fejlődni az infrastruktúra. A brazilok olimpiai pályázata a teljes előirányzott költségvetésnek (14,4 milliárd USD) mintegy 76 százalékát, azaz 11 milliárd dollárt szán infrastruktúrafejlesztésre
+ A mindenkori olimpiai helyszínek komoly turisztikai fellendülésre is számíthatnak nemcsak az olimpia idején, de azt követően is, ami Brazília természeti adottságai miatt különösen igaz
+ A gazdaság felpörgetésén túl az olimpia közvetve növelheti az országba vetett bizalmat üzleti szempontból, ami stabil tőkeáramlást biztosíthat az olimpiát követően is
+ Brazília reputációja, mint a globális nagypolitika résztvevője is megerősödhet az olimpia megrendezésének köszönhetően
- Jelentős kockázatként jelentkezik a túlköltekezés veszélye
- A túlköltekezés komoly nyomást helyezhet Brazília államháztartására, amely rossz esetben maga után vonhatja a hitelkockázati besorolás rontását, ami megnövelné a forrásbevonás költségeit az ország számára

Luiz Ignacio Lula da Silva elnök tevékenységéről a véleményem:

A nép úgy hívja, hogy LULA, ami kedves emlékeket ébreszt bennem.
2002-ben és 2006-ban is megválasztották, tehát ezek a kellemes élmények a választókban is megvannak. Reformpolitikus az arc. Szegény családból származik, kiskorában mogyorót árult. Van, aki kiskorában egy kurvanagy villa medencéjében úszkált, amit más emberektől rekviráltak korábban. Ehhez képest Lula azért bájosabb. A szociális kiadásokat megnövelte, és a minimálbért is az inflációnál jobban növelte. Állítólag. Amúgy lószart sem tudok róla, de biztosan kedves ember.

Az esőerdők irtásáról:

Ez egy érdekes kérdés. Mert egyfelől nyilván azt mondjuk nekik, hogy léccilécci ne vágjátok már ki az esőerdőket, hiszen ott lélegzik a golyó. Másfelől pedig azt is mondjuk ezzel nekik, hogy léccilécci üljetek a seggeteken a növekedés esélye nélkül és vigyázzatok az esőerdőkre.
Valljuk be, ha a mi nappalink felét esőerdő foglalná el, és ezért nem férne be a tévé és a kanapé sem, ráadásul a fák kivágásával nemcsak helyet, hanem kurvasok pénzt is kereshetnénk, úgy kivágnánk azokat a fákat, mint a szart.
Tehát én azt gondolom, hogy a világnak fizetnie kéne Brazíliának azért, hogy ott ne vágják ki a fákat. Mindenki szívja a levegőt, akkor mindenki fizessen a "tüdőért". De ez nem így van. Tehát hamarosan leölik az egész esőerdőt, és akkor majd kiderül, hogy mire megyünk nélküle. A legesélyesebb, hogy soha többé nem nő ki még csak hasonló sem, és úgy fog kinézni a bolygónk, mint a Mars. Néhány épülettel. Néhány száz év múlva pedig azok is eltánnek és pontosan úgy fog kinézni, csak más színű lesz.
 

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://canarinho.blog.hu/api/trackback/id/tr1002216379

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Gali Máté · http://hetimate.blogspot.com/ 2010.08.21. 17:08:36

Köszönöm a minden igényt kielégítő választ! ;-)
süti beállítások módosítása