Bizony, nemcsak a Bajszos Magyar Ember képes hurkazsírral gargalizálni! Sőt, Maradona sem az egyetlen, aki egy ültő helyében meg tud enni egy egész óvodás csoportot.
Ennek örömére most megismerkedünk a brazilok egyik nemzeti eledelével, a FEIJOADA-val. Gyűjtsetek össze kb 15 embert, mert nagy tételben fogunk főzni. Az itt következő étel nem a sima feijoada, hanem a feijoada completa. Szerintem azért completa, mert nem marad ki belőle semmi. Érdemes szó szerint érteni. Nem marad ki _semmi_.
Tehát a hozzávalók:
- 5 kg fekete bab
- 1,5 kg szalonna
- 1,5 kg sertéscsülök (ezt nem tudtam pontosan lefordítani, csak tipp, ártani nem árthat - van rá esély, hogy FAROK)
- 1,5 kg darált marhahús
- 2,5 kg füstölt karaj
- 2 kg füstölt borda
- 2 kg félig füstölt kolbász
- 1,4 kg sertéshúsból készült kolbász (az itt szereplő három kolbásznak semmi köze a magyar kolbászhoz, tehát portugál nevükön: lingüica, paio, lingüica calabresa)
- 0,8 kg sima kolbász
- 2 kg disznóhús
- 2 fej fokhagyma
- 1 kg vöröshagyma
- 1 piros erős paprika
- 3 dózis rum (kinek milyen dózis tetszik)
- 1 csokor petrezselyem
- 1 csokor zöldhagyma
- 3csilipaprika
- 5 babérlevél
- 20 szegfűszeg
- 2 perzsa narancs
És az elkészítés! Nagyon röviden írom le, mert szerintem senki sem fogja megcsinálni és nem tudok portugálul különösebben jól, a gugli pedig annyira nem jó barátom, hogy érthetővé tegye. Egyébként ha a brazilok döntőt játszanak, akkor megcsinálom és leírom, hogyan készült. 10 szerencsés nyertes pedig eljöhet hozzám megzabálni.
- Főzni húst. 2 nappal korábban.
- Tenni bele jégszekrénybe.
- Lehült léről leszedni a zsírt. Eltenni jól.
- Babot főzni. Kuktában. Forrás után 15 percig csak.
- Az elkészítés napján ropogósra pirítjuk a szalonnát.
- Összeturmixoljuk a fokhagymát, 2 vöröshagymát, a fehér rumot a paprikák egy részét és 2 leveseskanál sót.
- Apróra vágjuk a maradék paprikát és hozzáadjuk a szalonnát.
- Ezután összedobálunk mindent egy lábosba és néhány perc pihenő után SAUTÉING (bár tudnám mi a franc ez)
- Nekilátunk a babot ízesítésének
- Narancscsíkokat (gerezdeket) dobunk a babba.
- A szegfüszegeket belenyomkodjuk egy egész hagymába és ezt is a babba tesszük.
- Itt jön egy nagyon bonyolult művelet, nem is értem. Valahol itt derül ki, hogy mit csinálunk a húsfőzésből megmaradt zsírral meg ilyesmi. A lényeg, hogy a bab és a hús külön készül.
- Hozzáadjuk a vágott húst, és forraljuk
- Kevergetni kell, a lábos alján is, hogy ne ragadjon le.
- Forralgatjuk, sóval és borssal ízesítjük ha még kell.
- Tálaláskor kivesszük a szegfűszeges hagymabombát és a narancsdarabokat. Tálalásnál, távolítsa el a narancssárga és a hagymát a szegfűszeggel
- Kísérőnek valami irgalmatlan mennyiségű lisztet akarnak megpiríttatni velünk vajban, meg karfiolt és narancsot. Rémesen hangzik, le sem írom.
És már kész is az igazi brazil örömünnephez való étel.
Tehát a végeredmény:
És nem utolsósorban: