Bizony, nemcsak a Bajszos Magyar Ember képes hurkazsírral gargalizálni! Sőt, Maradona sem az egyetlen, aki egy ültő helyében meg tud enni egy egész óvodás csoportot.

Ennek örömére most megismerkedünk a brazilok egyik nemzeti eledelével, a FEIJOADA-val. Gyűjtsetek össze kb 15 embert, mert nagy tételben fogunk főzni. Az itt következő étel nem a sima feijoada, hanem a feijoada completa. Szerintem azért completa, mert nem marad ki belőle semmi. Érdemes szó szerint érteni. Nem marad ki _semmi_.

Tehát a hozzávalók:

  • 5 kg fekete bab
  • 1,5 kg szalonna
  • 1,5 kg sertéscsülök (ezt nem tudtam pontosan lefordítani, csak tipp, ártani nem árthat - van rá esély, hogy FAROK)
  • 1,5 kg darált marhahús
  • 2,5 kg füstölt karaj
  • 2 kg füstölt borda
  • 2 kg félig füstölt kolbász
  • 1,4 kg sertéshúsból készült kolbász (az itt szereplő három kolbásznak semmi köze a magyar kolbászhoz, tehát portugál nevükön: lingüica, paio, lingüica calabresa)
  • 0,8 kg sima kolbász
  • 2 kg disznóhús
  • 2 fej fokhagyma
  • 1 kg vöröshagyma
  • 1 piros erős paprika
  • 3 dózis rum (kinek milyen dózis tetszik)
  • 1 csokor petrezselyem
  • 1 csokor zöldhagyma
  • 3csilipaprika
  • 5 babérlevél
  • 20 szegfűszeg
  • 2 perzsa narancs 

És az elkészítés! Nagyon röviden írom le, mert szerintem senki sem fogja megcsinálni és nem tudok portugálul különösebben jól, a gugli pedig annyira nem jó barátom, hogy érthetővé tegye. Egyébként ha a brazilok döntőt játszanak, akkor megcsinálom és leírom, hogyan készült. 10 szerencsés nyertes pedig eljöhet hozzám megzabálni.

 

  1. Főzni húst. 2 nappal korábban.
  2. Tenni bele jégszekrénybe.
  3. Lehült léről leszedni a zsírt. Eltenni jól.
  4. Babot főzni. Kuktában. Forrás után 15 percig csak.
  5. Az elkészítés napján ropogósra pirítjuk a szalonnát.
  6. Összeturmixoljuk a fokhagymát, 2 vöröshagymát, a fehér rumot a paprikák egy részét és 2 leveseskanál sót.
  7. Apróra vágjuk a maradék paprikát és hozzáadjuk a szalonnát.
  8. Ezután összedobálunk mindent egy lábosba és néhány perc pihenő után SAUTÉING (bár tudnám mi a franc ez)
  9. Nekilátunk a babot ízesítésének
  10. Narancscsíkokat (gerezdeket) dobunk a babba.
  11. A szegfüszegeket belenyomkodjuk egy egész hagymába és ezt is a babba tesszük.
  12. Itt jön egy nagyon bonyolult művelet, nem is értem. Valahol itt derül ki, hogy mit csinálunk a húsfőzésből megmaradt zsírral meg ilyesmi. A lényeg, hogy a bab és a hús külön készül.
  13. Hozzáadjuk a vágott húst, és forraljuk
  14. Kevergetni kell, a lábos alján is, hogy ne ragadjon le.
  15. Forralgatjuk, sóval és borssal ízesítjük ha még kell.
  16. Tálaláskor kivesszük a szegfűszeges hagymabombát és a narancsdarabokat. Tálalásnál, távolítsa el a narancssárga és a hagymát a szegfűszeggel
  17. Kísérőnek valami irgalmatlan mennyiségű lisztet akarnak megpiríttatni velünk vajban, meg karfiolt és narancsot. Rémesen hangzik, le sem írom.

És már kész is az igazi brazil örömünnephez való étel.

Tehát a végeredmény:

És nem utolsósorban:

7 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://canarinho.blog.hu/api/trackback/id/tr582053709

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

mistinguett · http://mistinguett.blog.hu 2010.06.03. 15:46:08

Van egy esély, hogy az a sautéing vagy mi a halál, az magyarul a szotírozás, a francia sauter-ből jön, és azt jelenti, hogy "kevés zsiradékon, az edényt gyakran rázogatva megpirítani".

Lednext · http://www.lednext.hu/ 2010.06.03. 17:27:55

Jót röhögtem, egyébként inkább 22kg :)

Macaroon · http://habcsokespuszedli.blogspot.com/ 2010.06.03. 18:21:56

Nagyon jót röhögtem! Ha lesz döntő még főzni is segítek!

Today05 2010.06.03. 20:56:12

párolni-pirítani, zsíron, magas hőfokon, de nem full sütni, kb úgy mint a hagymát szokás üvegesre-pirítani:)

Iustizmord 2010.06.03. 20:59:55

• Feijoada completa
Brazília nemzeti étele; friss és füstölt húsokkal egybefőzött feketebabból áll, amelyet hagyományos kísérő ételekkel együtt fogyasztanak. A modern feijoada completa az egyszerű, húsos babétel kifinomult változata. A leggyakrabban füstölt nyelvet, sózott-pácolt oldalast, szárított marhahúst, különféle szalonnákat, kolbászféléket, friss sertés- és marhahúst használnak hozzá. A felszeletelt húst nagy fatányérra rakják, szétfőtt babbal, rizzsel, pirított farofával (maniókaliszt), narancs- és hagymaszeletekkel, főtt káposztával vagy kelkáposztával és pikáns csípőspaprika-mártással körítik.

www.terebess.hu/tiszaorveny/fuszer/br.html
süti beállítások módosítása